11 april 2019

Earth Hour Challenge
– Gamification för hållbarhet –

Under mars månad pågick WWFs tävling Earth Hour Challange i Deedster-appen. Vi är stolta över att vi på Effort kammade hem vinsten, tätt följda av Sustema och Kråkberget. I alla fall om vi räknar antal deeds (klimatsmarta handlingar) per person. Tittar vi istället på störst minskning av CO2-utsläpp så toppade SKF listan med sin besparing på 7592 kg CO2. Det viktiga är dock inte vem som vann. Det viktiga är att vi tillsammans, alla deltagare i tävlingen, har sparat in hela 90 ton koldioxid − på bara två veckor!

 

Tillsammans kan vi göra skillnad 

Vi på Effort arbetar med att hjälpa våra kunder att bli mer hållbara. Ett steg i taget. Dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. I de miljöutbildningar vi håller poängterar vi ofta vikten av de små valen. Det kan kännas som att det inte spelar någon roll om jag tar bilen istället för cykeln idag, om jag väljer att äta biff istället för vegetariskt till lunch eller om jag släcker lampan när jag går ut ur rummet. Men det gör det. Det spelar roll. Väldigt stor roll. Det är alla de där små valen som skapar vår livsstil. Det är de som gör oss till dem vi är och det vi står för. Det gäller oss som privatpersoner, som företag och som organisationer. 

 

De små valen är viktiga symboler 

När vi var ute hos ett företag för att hålla en utbildning för ett tag sedan var en av de första kommentarerna vi möttes av att ”bara så ni vet så slänger vi inte ut kaffet här, vi värmer det i mikron och fyller på nytt när vi druckit upp”. För den som inte arbetar med miljöfrågor kanske detta kan kännas snålt eller lite överdrivet men vet ni vad, det är det inte. Det är fullständigt genialt! Det sprider nämligen en känsla av att på det här stället bryr de sig. Om de inte slänger ut kaffet så är det nog också viktigt att källsortera, att inte skriva ut i onödan, att använda kollektivtrafik för tjänsteresan osv. En symbolisk handling kan skapa en kultur för att flera hållbara val blir naturligt i vardagen. Sedan behöver det naturligtvis även backas upp med långsiktiga mål och strategier på företagsnivå. Men symboliken i repliken är inte att underskatta.

Få mer inspiration i webinaret Miljöpsykologi – hinder och verktuyg för hållbara val.

 

Undvik nutidsfällan!

Vi människor går ofta i nutidsfällan; vi väljer att köra bil och shoppa loss i dag, med tanken att vi ska göra bättre ifrån oss imorgon. Det är dock lätt att förändringen inte sker heller nästa dag. Ingen kan göra allt rätt, men den som är bra på att göra små val i vardagen som pekar åt rätt håll kommer så småningom att nå fantastiska resultat. Även om det ibland kan kännas hopplöst så har vi en möjlighet att påverka utvecklingen. Steg för steg kan vi tillsammans styra om riktningen mot ett mer hållbart samhälle. Gör en ny sak redan idag för att minska din klimatpåverkan. Gör en till imorgon. Prata med dina vänner och sprid den positiva känslan vidare. Tillsammans kan vi göra skillnad och det börjar med mig och med dig.

 

Deedster − Nudging, gamification och team-buidling

För oss på Effort blev Earth Hour Challenge med Deedster-appen en härlig två veckor lång teambuildingaktivitet med flera tankeställare. Tävlingsinstinkten väcktes till liv och så här i efterhand saknar en nästan att bli utsatt för en daglig dos av nudging (mjuka små knuffar mot mer hållbara val). Slutspurten och kampen med Sustema kommer vi komma ihåg länge. Vi rekommenderar varmt Deedster-appen för företag och andra organisationer som på ett roligt sätt vill komma igång och bli mer hållbara i vardagen. 

Tack Deedster och WWF – Världsnaturfonden för att ni hjälper till att putta utvecklingen åt rätt håll. There’s always a need for one more deed, and more Effort!