Agenda 2030 – Grundkurs hållbarhet
Agenda 2030. 17 hållbarhetsmål. CSR. Hållbar utveckling. Klimatångest? Frågorna är många och överlappande. Det kan vara svårt att veta vad hållbarhet är och hur man ska börja. Genom att gå den här utbildningen reder vi ut begreppen och skapar förutsättningar för dig och din organisation att identifiera er största påverkan på målsättningarna i Agenda 2030. Detta är första delen i utbildningsprogrammet "Systematiskt hållbarhetsarbete-Diplomerad Hållbarhetsledare".
Information
Agenda 2030 - vilket är vårt företags bidrag?
Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. Genom att analysera sin verksamhets påverkan på de 17 hållbarhetsmålen i Agenda 2030 kan man bättre förstå var och hur man kan göra störst skillnad. Man avdramatiserar frågan och gör den konkret så att man kan börja arbeta med sina hållbarhetsaspekter på samma sätt som exempelvis kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor
Mål
Det övergripande målet med utbildningen är skapa förutsättningar för dig och din organisation att definiera vad hållbarhet är för er för. Dessutom att ge metod och verktyg för att kunna se sitt bidrag till de 17 hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Vi vill att du efter utbildningen ska ha ha metodik, mod, och engagemang för att kunna påbörja ett systematiskt hållbarhetsarbete.
För vem?
Alla som behöver veta mer om hållbarhet och företagande
CSR- och hållbarhetssamordnare
KMA-samordnare
Verksamhetsutvecklare
Chefer och arbetsledare
Alla anställda som vill ha en grundutbildning i hållbarhet
Förkunskaper
Inga.
Praktisk information
För mer info se våra anmälningsvillkor.
Från programmet
Introduktion till Agenda 2030 och hållbarhet
Hållbarhet – olika synsätt
Den klassiska definitionen – ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet
Agenda 2030 – 17 hållbarhetsmål med undermål
Hållbart företagande – det finns fler sista raden än ekonomi
Workshop: vilken beskrivning av hållbarhet passar oss bäst?
Varför hållbarhet?
Vanliga drivkrafter för hållbarhet
Kommer de utifrån eller inifrån företaget?
Workshop: vilka är våra främsta drivkrafter
Vårt Why?
Vi tittar på en video med Simon Sinek – Ask Why – och tillämpar detta på hållbarhet!
Workshop: vilket är vårt Why avseende hållbarhet?
Översikt – standarder och kravdokument för hållbarhet
ISO 26000 och SA 8000
ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001
Presentation av de 17 hållbarhetsmålen i Agenda 2030
Genomgång och diskussion av de 17 målen
Workshop: vilka av dessa bidrar vår verksamhet till?
Sammanfattning inför det fortsatta arbetet och steg 2 och 3 i utbildningsprogrammet ”Systematiskt hållbarhetsarbete – Diplomerad Hållbarhetsledare”
Skriftligt kunskapsprov
Upplägg
Utbildningen varvar teoretiska genomgångar med övningar där deltagarna för träna på beskriva hållbarhet för den egna organisationen och försöka koppla organisationens påverkan på de 17 hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Deltagarna arbetar med framtagna mallar och exempel. Vissa av övningarna görs i storgrupp, andra i mindre grupper och efteråt redovisar man resultatet av diskussionerna.
En viktig del är att deltagarna får chansen att dela med sig av sina egna erfarenheter och exempel.
Utbildningsbevis - Diplomering
Utbildningen avslutas med ett skriftligt kunskapsprov. Efter rättning och godkänt resultat kommer du att få ett digitalt utbildningsbevis med ditt namn, utbildningens titel och innehåll samt med texten:
”Har med godkänt resultat genomgått ett skriftligt kunskapsprov.”
………….
Detta är första delen av utbildningsprogrammet ”Systematiskt hållbarhetsarbete – Diplomerad Hållbarhetsledare”, som består av tre moduler.
Del 1: Agenda 2030 – Grundkurs Hållbarhet, 1 dag
Del 2: Hållbarhet: Intressent- och väsentlighetsanalys, 2 dagar
Del 3: Diplomerad KMA-samordnare – ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, 3 dagar
Varje del avslutas med ett skriftligt kunskapsprov.
Kommentarer från tidigare deltagare
”Stort tack för en riktigt bra genomförd utbildningsdag! Vi har fått mycket positiv feedback.”
”Jag är svårflörtad i vanliga fall men ger verkligen tummen upp…”
Anmälan
Agenda 2030 – Grundkurs hållbarhetFöreläsare
Martin Freed
Civilingenjör, MScStyrelseordförande, Managementkonsult och partner
Tel: 0706-95 97 96 E-post: martin.freed@effort.se
Jag är mycket intresserad av ledarskap, utbildning och lärande och har de senaste tjugofem åren arbe...tat med professionell kompetensutveckling på lite olika sätt. För det mesta möter du mig som föreläsare och talare i samband med utbildningar, kurser och seminarier. Jag har också hunnit med att vara VD för två företag och försöker använda mig av de erfarenheter som dessa utmaningar gav mig – såväl positiva som negativa. Egna upplevelser är viktigt för trovärdigheten, har jag lärt mig. Vad är det egentligen som är så spännande med utbildning? Jag har funderat mycket på den frågan. Förmodligen därför den ena dagen inte är den andra lik. Dessutom är varje publik i sig unik och man lär sig så länge man har elever som någon uttryckte det. Jag inser också att jag älskar det där särskilda ögonblicket där man de facto ser att polletten trillar ner. En glimt av möjlighet och insikt tänds. Jag kan då se att det vi skapat i samband med kursen kommer att starta positiva spiraler hemma hos kunderna. Känslan efter varje kurs är alltid densamma – en stor tacksamhet över att få arbeta med något så meningsfullt och givande. Lika stimulerande är det att arbeta med mina kollegor. Här är vi Effortianer - några ganska olika människor som formar en mycket intressant och utmanande helhet. Och med det gemensamma att vi vill göra en positiv skillnad som gör en skillnad. Humor är lika viktigt som ekonomi har vi sagt många gånger. Ta mig tusan om vi inte faktiskt menar det. Läs mer
Kristian Siverbo
Civilingenjör, CivilekonomManagementkonsult Tel: 0768-45 74 59 E-post: kristian.siverbo@effort.se
Förändringsglädje är något som fascinerar mig, både inom de projekt jag leder, och i min forskning. ...Efter mer än 20 års arbete med förändringsledning i olika former, ser jag glädjen i arbetet som en avgörande faktor i hur framgångsrikt arbetet blir. Och detta gäller oavsett inom vilket av mina kompetensområden jag arbetar: medarbetardriven innovation, ledningssystem eller kvalitetsutveckling.
Min styrka som konsult är en bredd som gör det möjligt att snabbt förstå och analysera kundens hela verksamhet. Jag har gedigen erfarenhet som projektledare och managementkonsult, som gruppchef och medlem av företagsledningen, och som utbildare och utvecklare av ledningssystem som förenar strategi med operativ verksamhet. Jag har genom åren haft återkommande sejourer utanför Sveriges gränser, och har då bott i t.ex. Hong Kong, Montreal, Mexiko City, Maputo och Sydney.
Jag är intresserad av verksamheter som präglas av framåtanda och nytänkande, såväl som struktur och ordning, projekt där en helhetssyn på företagande är en förutsättning, och utmaningar där mina internationella erfarenheter kommer till användning. Läs mer