8 november 2017

Konferens Hållbarhet vid evenemang – Kommer vi göra det igen?

Fotografi från konferenstillfället med Simon och några deltagare samlade kring ett ståbord, de har just ätit lunch. Nere i högra hörnet finns ett deltagarcitat på en rosa bakgrundsplatta ”Väldigt bra och givande dag!”.
När jag är runt och föreläser och inspirerar får jag alltid med mig några nya perspektiv. Det är tankar, idéer och best practice från åhörare eller deltagare. Jag blir själv inspirerad och lägger stor vikt vid att lära mig av andra. Detta har gjort att jag i någon form vill skapa en plattform för inspiration. En arena för kunskapsdelning. Jag tror nämligen att delad kunskap är väldigt värdefull. Detta resulterade i att vi på Effort satsade på att arrangera vår egna konferens. Sagt och gjort, måndagen 23 oktober stod vi tillsammans med inbjudna talare redo på Svenska mässan för att skapa en inspirerande dag på temat Hållbarhet vid evenemang.
 
Någon månad innan konferensen gick av stapeln varit intresset ganska svalt, men jag vågade tro på att vi skulle få ihop det. Och det fick vi verkligen. Platserna sålde slut och vi var ca 80 personer på konferensen och lyssnade på hållbarhetsaspekter som jämställdhet, tillgänglighet, mat, klimat, säkerhet. Ett tiotal inspiratörer gjorde detta möjligt och jag höll i konferensen som moderator. Vi passade också på att visa vårt nya verktyg Hållbart evenemang. Verktyget ger inspiration och stöd i hållbarhetsarbetet till arrangörer av evenemang, möten och konferenser. För att verkligen testa verktyget har vi också använt det för att visa vårt hållbarhetsarbete för den här konferensen. Du kan läsa mer om arbetet på Hållbart evenemang under fliken Självutvärderade evenemang.
 
Det blev verkligen en fantastisk dag och många kom fram efteråt och delade med sig av sin positiva känsla. Känslor som jag hoppas kommer att styra till bättre, mer hållbara beslut i vardagen och på arbetet. Beslut som bidrar till ett mer hållbart samhälle, socialt såväl som miljömässigt. Jag måste dock erkänna att det verkligen tog musten ur mig, jag låg totalt utslagen dagen efter när alla anspänningar släppte. Men det var det verkligen värt.
 
Skulle jag göra det igen? Ja, utan tvekan! Vi på Effort hoppas vi ses om knappt ett år för en andra upplaga av konferensen: Hållbarhet vid evenemang.
 
Till dess, allt gott!